Palmionet Oy
Yritys tarjoaa tietoliikenteeseen ja tietoliikenne infrastruktuuriin liittyviä projekteja itsenäisesti ja usein myös yhteistyössä toisten yritysten ja ammattilaisten kanssa. Asiakkuuksia on ollut yhden ihmisen yrityksestä operaattoreihin. Palmionet Oy on perustettu vuonna 2004 ja sen toiminta on vuosien kuluessa muuttunut, kasvanut ja supistunut, mutta yritys on pysynyt. Yrittäjän vankka pohjakoulutus ja pian 25 vuoden kokemus tietoliikenteen jokaiselta kerrokselta kaapeliojista palvelimiin ja operaattoreista yrityksiin on asiakkaiden eduksi.
Yritysverkkoja ja palvelimia
Olemme suunnitelleet ja toteuttaneet yhden tai useamman toimipaikan yritysverkkoja eri sisällöillä, lähtien fyysisistä kaapeloinneista fyysisiin ja virtuaalisiin palvelimiin. Kunnossa olevat laadukkaat IT verkot ja palvelut eivät pätki ja ne ovat supernopeita. Jos näin ei ole niin jotain on silloin vialla.
Vuosien mittaan kasvaneen yrityksen IT palvelut ja verkot muistuttuvat usein tilkkutäkkiä, johon on hankittu ja lisätty erilaisia laitteita "gigantista" tai sieltä mistä niitä on satuttu juuri silloin saamaan. Yritys saattaa ostaa jotain IT palvelua ulkoa ja jotain tehdä itse, mutta kokonaisuus ei ole parhaiden käytäntöjen mukainen. Kun verkko palveluineen suunnitellaan ja toteutetaan alusta lähtien ammattimaisesti, sen skaalautuvuus, käytettävyys, tietoturva, nopeus ja hallinta helpottuvat. Tämä tarkoittaa suomeksi sanottuna edullisempaa ja sujuvampaa IT palvelua.
Kaupunginosan tietoliikenneverkon suunnitelma 50 vuodeksi
Toteutimme kehittyvälle kaupunginosalle kolmen yrityksen yhteistyönä kattavan suunnitelman verkkoratkaisusta, joka skaalautuu seuraavan 50 vuoden tarpeisiin. Työn lähtökohtana olivat alueelle määritellyt kestävät arvot ja alueen asukas- ja toimijasuunnitelmat. Tällaisen raportin pystyy kirjoittamaan ja kopioimaan lähteistä kuka tahansa ammattikirjoittaja, mutta raportissa esitetyt konkreettiset käytännön toimet vaativat syvällistä verkkosuunnittelun osaamista, verkkoihin liittyvien palvelujen käytännön tuntemusta ja kustannustietoutta.
Miten toteutetaan verkko, jota ei rakenneta kaivinkoneilla vuosittain kun edellytyksenä on vaiheittainen kasvu. Alueen tiedonsiirtokapasiteetin tulee olla runkoverkossa rajaton ja sen tulee tukea tulevaisuuden langattomia tekniikoita, joita ei ole olemassakaan.
Työn pohjaksi haastattelimme laajasti operaattoreita, alueverkkojen ja julkisen alan edustajia sekä yrityksiä, ja huomioimme alueen oppilaitokset ja tavoiteltavat asukkaat. Laaja raportti sisälsi perusteellisen selvityksen haastattelun tuloksista, verkkosuunnitelman, verkon hallinnan ja myynnin suunnitelman, verkon hinnoittelun periaatteet ja palveluesimerkit, sopimuslausekkeita ja talouslaskelmat.
Ampumahiihdon MM ja MC kilpailujen tietoliikenneverkon toteutus
Suunnittelimme ja toteutimme laitteineen ampumahiihdon maailmanmestaruuskilpailujen tietoliikenneverkon Kontiolahdella 2015 ja maailmancup (MC) kilpailuissa vuosina 2017 ja 2018.
Tilapäinen verkko tarjosi erittäin nopean internet yhteyden tapahtuma-alueen sisä- ja ulkotiloissa eri käyttäjäryhmille; IBU henkilöstö, tapahtumaisäntä, urheilijat, valmentajat ja huoltajat, VIP vieraat, valokuvaajat ja toimittajat. Verkko toimi sekä langattomasti että langallisesti, joten käyttäjä pystyi liikkumaan alueella katkeamattoman internet yhteyden piirissä puhelimen, kameran tai minkä tahansa verkkoon liittyvän päätelaitteensa kanssa. Valokuvaajat lähettivät langattomaan verkkoon liittyneistä kameroistaan raakakuvia ja videopätkiä maalialueelta reaaliajassa, eri käyttäjäryhmät seurasivat online tulospalvelua ja urheilijat päivittivät some profiilejaan. Teknisenä erityispiirteinä tässäkin tapahtumaverkossa oli yhtäaikaisten käyttäjien suuri määrä ja erilaiset päätelaitteet, käyttäjien pakkautuminen eri alueille, tietoturva, verkon nopeus ja 100% käytettävyysvaatimus. Koko verkko piti pystyttää etukäteen määrättyinä päivinä ja purkaa tapahtuman jälkeen pois.
Operaattoriverkkoja
Palmionet urakoi noin 10 vuotta viranomaisten ja mobiilioperaattoreiden 2G (GSM), 3G (UMTS) ja 4G (LTE) verkkoja ja radiolinkkijänteitä. Palveluihin kuuluivat asennussuunnittelu, sitesurvey, rakentaminen, dokumentointi, testaaminen ja viankorjaus. Lisäksi teimme mastojen vuositarkastuksia, erilaisia kaapelointeihin liittyviä töitä, laitetilojen kartoituksia, voimalaitteiden päivityksiä eli käytännössä kaikkia operaattorin passiivisen ja aktiivisen verkkoinfrastruktuurin asennuksiin ja ylläpitoon liittyviä tehtäviä.
Mobiiliverkkojen tukiasemat ja radiolinkit sijaitsevat mastoissa ja rakennusten katoilla, joten korkeanpaikantyöskentely tuli sivutoimena tutuksi. Työpaikalle pääsi kiiveten pystysuoraan ylöspäin noin 20-120 metriä. Tätä varten kaikilla työntekijöillä oli kansainvälisen köysityöskentelyjärjestö IRATAn I tason koulutus ja sertifiointi. Koulutus ja sertifiointi suoritettiin Lyon Work&Rescue Ltd koulutuskeskuksessa Englannissa.
Operaattorin runkoverkossa toteutettu DWDM laiteverkon rakentaminen käy monessa mielessä mittavimman laiteurakoinnin esimerkistä. Fyysisesti se rakennettiin kaupunkien välisten valokuituyhteyksien solmukohtiin. DWDM järjestelmän laitteet lisäävät passiivisten valokuituyhteyksien päälle "älyä", redundanttisuutta, ne kasvattavat valokuitukaapelin kapasiteetin lähes rajattomaksi ja rengasmaisesta runkoverkon yhteydestä tulee käytännössä katkoton. DWDM laitteet tulivat useammalla rekalla suoraan valmistajalta halliin, jossa ne parin kuukauden aikana kalustettiin, merkittiin ja konfiguroitiin valmiiksi. Tämän jälkeen laitteet asennettiin paikoilleen ympäri Suomea ja testattiin niiden toiminta ennen tuotantokäyttöä.
Yhteystiedot
Palmionet Oy
Telitie 1B
80100 Joensuu Finland
VAT FI19284648
puhelin +358 (0) 50 548 7788
email matti@palmionet.fi
Palveluihin sovelletaan IT2022 sopimusehtoja ellei toisin sovita.